Over ons

Over ons

Aangenaam!

Het familiebedrijf van Kaasboerderij De Gelder wordt gerund door: Anne & Jenny Vogel samen met hun zoon Hans Peter. Hans Peter is verantwoordelijk voor het melkveebedrijf en met zijn allen zwaaien ze de scepter over de kaasmakerij.

Samen met alle enthousiaste medewerkers maken ze de heerlijkste zuivelproducten. De oorsprong van de kaasboerderij ligt bij de ouders van Jenny. Zij starten in 1962 het boerenbedrijf. De waarden: kwaliteit, klantvriendelijkheid én verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu staan net als toen nog altijd voorop.

 

 

Over ons

(H)eerlijke kaas van de boerderij

Bij Kaasboerderij De Gelder koopt u eerlijke en smaakvolle kazen. De kaas wordt gemaakt met onder andere melk van onze eigen koeien. En dat proeft u! Dat komt omdat smaak vooral wordt bepaald door het dieet van de koe. Hoe veelzijdiger en schoner het voer, hoe rijker de smaak. De kazen die bij ons worden gemaakt, worden allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk.

We zijn een familiebedrijf waar kwaliteit, transparantie en dierenwelzijn voorop staan. In onze boerderijwinkel vertellen we u graag alles over de eigenschappen en herkomst van onze producten.

Kaasboerderij De Gelder bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het melkveebedrijf: waar onze 350 ‘dames’ jaarlijks voor 3 miljoen liter verse melk zorgen;
  • De kaasmakerij: waar we maar liefst 312.000 kilo per jaar maken;
  • De zuivelmakerij: waar we heerlijke ambachtelijke boerenzuivel maken;
  • De boerderijwinkel: het verkooppunt voor alle fraaie zuivel- en streekproducten.

Wilt u alles weten over ons bedrijf boek dan eens een rondleiding. De rondleidingen zijn informatief en smakelijk. Bedrijven, families, scholen en verenigingen, iedereen is van harte welkom.

 

Hoe het allemaal begon..

Het is 1962. Pa en ma van Emst vertrekken vanuit Gelderland voor een nieuwe toekomst naar Friesland. In Tijnje starten zij met 16 koeien hun melkveebedrijf ‘De Gelder’. In 1986 ontstaat er door invoering van het melkquotum echter een grote uitdaging. Wat moet er gebeuren als de superheffing dreigt?

De oplossing: Zuivel en Kaas

De oplossing ligt voor de hand: het maken van zuivelproducten als yoghurt, karnemelk en boter. De producten vallen in de smaak en een netwerk van melkboeren zorgt voor de eerste verkooppunten. Zo ontstaat een nieuwe tak binnen het familiebedrijf: de zuivelmakerij.

In 1994 breiden we het bedrijf verder uit met kaas maken. We bouwen een kaasmakerij en de schuur van het ouderlijk huis wordt omgeturnd tot boerderijwinkel. Door een deel van de kaas zelf te verkopen blijft er goed zicht op het eindproduct. Immers, een constante kwaliteit is van belang om telkens dezelfde smaak te kunnen garanderen. In de jaren daarna groeit het zuivelbedrijf uit tot wat het nu is: makers van eerlijke kazen voor bewuste consumenten.

Duurzaamheid

Bij Kaasboerderij De Gelder hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Wij produceren onze producten met respect voor mens, dier en milieu.

Mens

Ons bedrijf is een erkend leerbedrijf, en biedt stagiairs de mogelijkheid kennis en ervaring op te doen in een duurzaam productiebedrijf. Ook bieden wij een werkplek met voldoende begeleiding aan mensen met een Wajong uitkering. Daarnaast helpen wij als bedrijf mee met de sponsoring van een aantal verenigingen.

Dier

Onze melkkoeien op het melkveebedrijf hebben een ruime stal en liggen op comfortabele matrassen. Doordat er gewerkt wordt met melkrobots, kunnen de koeien zelf kiezen op welk moment van de dag ze gemolken willen worden. De stal is voorzien van massageborstels en de koeien kunnen eten wanneer ze maar willen. Ze krijgen schoon kuilgras van uitstekende kwaliteit, dat wordt aangevuld met mais en plantenmengsels. Het gras bevat veel caroteen, vitaminen en eiwitten.

Milieu

Onze restproducten worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden restjes wrongel hergebruikt in kaasproducten en wordt de kaaswei afgevoerd als veevoeder voor de kalver opfok. Ook houden we ons bezig met de ontwikkeling van wei producten.

Onze verse boerderijzuivel is verpakt in glazen flessen. Door middel van een statiegeldsysteem kunnen deze flessen hergebruikt worden, wat dus minder belastend is voor het milieu.

Producten uit onze boerderijwinkel die niet meer verkocht worden, maar nog prima te eten zijn, gaan naar de voedselbank.

Ook gedurende het productieproces wordt aandacht besteed aan duurzaamheid. Een aantal jaren geleden is de kaasmakerij verbouwd waardoor er op een duurzamere manier kaas kan worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is dat het naspoelwater van de reiniging opgevangen wordt en hergebruikt wordt als voorspoelwater, waarbij zo weinig mogelijk water wordt verspild.

Wij maken gebruik van zonnepanelen waarbij we ons eigen duurzame stroom kunnen opwekken.

Kwaliteit

Onze kaasboerderij is lid van de bond van boerderijzuivelbereiders. Deze bond is er voor kaasmakers en zuivelaars die op traditionele boerenbedrijven naast het bedrijven van de veehouderij ook zuivel verwerken. Er zijn verschillende keurmerken op de markt met een eigen protocol en controle.

Onze kaasboerderij heeft het keurmerk ‘Kaas van de boerderij’. Dit keurmerk staat voor alle kaas die in Nederland op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen, geiten of buffels.

Daarnaast voldoen we aan het keurmerk ‘Echte boerderijzuivel’. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel staat voor zuivel die echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen veestapel, herkenbaar voor de consument.

Voor het voedselveilig produceren en om een goede kwaliteit van onze producten te waarborgen werken we volgens de hygiënecode boerderijzuivelbereiders. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door het COKZ (Controle Orgaan Kwaliteits Zaken).

Een boerenbedrijf met een sociaal hart

Met ons bedrijf bewijzen we dat een grootschalig melkveebedrijf ook goed voor mens, dier en milieu kan zijn. Hier is maatschappelijk verantwoord ondernemen geen loze kreet.
Zo organiseren we elke zomervakantie wekelijks de Boerderijbeleving. Op deze dagen kunt u met eigen ogen zien hoe wij werken aan een duurzame en prettige bedrijfsvoering. Leuk voor kinderen, maar zeker ook informatief voor volwassenen.

Ook met Pasen en Kerst zijn er speciale evenementen. Wilt u op andere dagen een kijkje in de keuken nemen? Neem dan gerust contact op voor een rondleiding op afspraak. Transparant ondernemen begint met het openen van deuren. Wij heten u van harte welkom!

Werken met kaas

Leer ons kennen!

Wil jij bij ons werken? Bekijk onze vacatures.