Verse zuivel

Verse zuivel

Zuivel van De Gelder; waar de smaak van afspat

Zuivel is ontzettend veelzijdig. Het kan het eerste zijn dat u ’s ochtends eet, of het laatste voordat u slapen gaat. En ook alle eetmomenten tussendoor kunt u genieten van zuivel: een bruine boterham met kaas, een glas melk…

Bijna iedereen lust wel zuivel, juist omdat de smaken zo uiteenlopend zijn. Vla of yoghurt, boter en kaas, slagroom of kwark. Het lijken soms tegenhangers in smaken, maar de basis is altijd: verse melk.

Hoe gaat het maken van zuivel eigenlijk in zijn werk?

De ambachtelijke zuivelbereiding

Naast de vele kaassoorten die op onze zuivelboerderij worden gemaakt, worden er ook verschillende verse zuivelproducten gemaakt. De ambachtelijk zuivelproducten worden gemaakt met passie en vakmanschap, en dit proef je!

Verse melk afkomstig van ons eigen melkveebedrijf

Een goed zuivelproduct begint uiteraard met verse melk. De versheid en goede kwaliteit kunnen we garanderen doordat we zelf koeien houden. Sinds 2021 wordt naast de melk van ons eigen melkveebedrijf ook melk verwerkt van een andere boer uit de omgeving. Er is bijna dagelijks contact met deze boer, zodat we samen deze kwaliteit kunnen borgen, die zo uiterst belangrijk is.

Wilt u weten hoe wij op de kaasboerderij omgaan met onze ‘dames’? Kijk dan op melkveebedrijf.

Ambachtelijke yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd zuivelproduct. Bij de fermentatie van yoghurt zetten melkzuurbacteriën de melksuikers (lactose) grotendeels om in melkzuren. Daardoor is yoghurt lichter verteerbaar dan ander zuivelproducten, waar alle lactose nog wel in zit.

Op onze zuivelboerderij maken wij yoghurt van volle melk. De melk is puur, omdat de melk niet wordt afgeroomd of gehomogeniseerd, zoals dat in de fabriek vaak wel wordt gedaan. Het vetgehalte kan daardoor af en toe iets schommelen. Wilt u proeven? We hebben roeryoghurt, standyoghurt en vruchtenyoghurt voor u. Kom langs in onze winkel

Roeryoghurt wordt bereid in een grote ketel, waarin de melk fermenteert op de gewenste temperatuur. Voordat de roeryoghurt afgevuld wordt in flessen, wordt de yoghurt een paar keer goed doorgeroerd. Hierdoor krijgt de yoghurt een mooie gladde structuur en is de yoghurt schenkbaar. De standyoghurt daarin tegen wordt warm afgevuld en fermenteert in de fles. Hierdoor krijgt standyoghurt een mooie dikke structuur.

Karnemelk & Roomboter

Wij maken karnemelk van volle melk, deze wordt eerst gepasteuriseerd en daarna aangezuurd door toevoeging van melkzuurbacteriën. Vervolgens houden we de melk 36 uur lang op een constante temperatuur van 20 C°. Zo ontstaat een wat zure, lobbige melk.

Deze melk gaan we karnen (hard roeren) waardoor de vetten samenklonteren. Deze melkvetklontjes komen dan in een laagje boven drijven. Het onderste, zure deel is de karnemelk. Het bovenste, vette deel wassen we met koud water. Onder lichte druk halen we het water weg en zo houden we pure roomboter over. Lekker en heel gezond!

Kwark: hele jonge kaas

Kwark maken duurt drie dagen. Het is eigenlijk hetzelfde proces als het kaasmaken. Kwark is dus in feite een hele verse en zachte kaas. Onze werkwijze: we laten de melk eerst een paar uren aanzuren met melkzuurbacteriën. Daarna voegen we stremsel toe zodat de melk dikker wordt.

Deze massa doen we in een katoenen zak (kaasdoeken) die we ophangen om de wei uit te laten lekken. Als dit klaar is, doen we de kwark of jonge kaas in een pan en maken we het wat gladder van structuur. We halen er niets uit, en we voegen ook niets toe. Lekker puur!

Deze pure kwark krijgt van ons tijd om natuurlijk te rijpen en wordt niet, zoals in de industrie, binnen een paar minuten in de centrifuge gemaakt. Het resultaat is ook hier weer: een eerlijk product zonder toevoegingen en vol van smaak. Op-en-top vakmanschap.

Vla met meer smaak

Naast de aangezuurde producten maken we ook heerlijke, zoete vla. Vla is beslist een Nederlands product. Het woord vla is waarschijnlijk afkomstig van het Limburgse woord ‘vlaai’. Het dikke, puddingachtig zuivelproduct is dankzij de zoete smaak- favoriet in vele huishoudens.

Bij de volle vla die wij maken worden alle vetten behouden, dit geeft onze vla meer smaak dan de reguliere vla die u koopt in de supermarkt. Bij reguliere vla wordt namelijk gewerkt met vaste percentages vet en eiwitten, zodat ieder pak precies hetzelfde smaakt. Bij ons proeft u het ambacht én de pure smaak.

Wilt u  weten welke zuivelproducten verkrijgbaar zijn in onze boerderijwinkel? Bij onze verse zuivelproducten vindt u ons gehele zuivelassortiment.

Probeer onze heerlijke ambachtelijke kwaliteitszuivel!

Onze verse zuivelproducten

Onze ambachtelijk zuivelproducten worden op authentieke wijze bereid met passie en vakmanschap, en dit proef je!

We maken veel verschillende zuivelproducten zoals heerlijke vla, karnemelk, kwark, diverse soorten (vruchten)yoghurt en echte boeren (kruiden)roomboter.

Klik op het product voor meer informatie.

Al trek gekregen in iets lekkers? U bent van harte welkom in onze Boerderijwinkel!

Bekijk de openingstijden van onze winkel