Zuivel

Zuivel

Zuivelboerderij De Gelder; waar de smaak van afspat

Zuivel is ontzettend veelzijdig. Het kan het eerste zijn dat u ’s ochtends eet, of het laatste voordat u slapen gaat. En ook alle eetmomenten tussendoor kunt u genieten van zuivel: een bruine boterham met kaas, een glas melk…

Bijna iedereen lust wel zuivel, juist omdat de smaken zo uiteenlopend zijn. Vla of yoghurt, boter en kaas, slagroom of kwark. Het lijken soms tegenhangers in smaken, maar de basis is altijd: verse melk.

Hoe gaat het maken van zuivel eigenlijk in zijn werk?

Verse melk afkomstig van ons eigen melkveebedrijf

Een goed zuivelproduct begint uiteraard met verse melk. De versheid en goede kwaliteit kunnen we garanderen doordat we zelf koeien houden. Zo weet u exact wat de oorsprong is van al onze zuivelproducten.

Wilt u weten hoe wij op de kaasboerderij omgaan met onze ‘dames’? Kijk dan op melkveebedrijf.

Ambachtelijke yoghurt van de zuivelboerderij

Yoghurt is een gefermenteerd zuivelproduct. Bij fermentatie van yoghurt zetten melkzuurbacteriën de melksuikers (lactose) grotendeels om in andere melkzuren. Daardoor is yoghurt lichter verteerbaar dan ander zuivelproducten, waar alle lactose nog in zit.

Op onze zuivelboerderij maken wij yoghurt van volle melk. Dit ambachtelijke product mag u dus nog even ouderwets schudden voor gebruik, zodat het remlaagje (vet) weer door de yoghurt gaat. Wilt u proeven? We hebben roeryoghurt, standyoghurt en vruchtenyoghurt voor u.

Kom langs in onze winkel

Karnemelk & Roomboter maken

Wij maken karnemelk van volle melk, deze wordt eerst gepasteuriseerd en daarna aangezuurd door toevoeging van melkzuurbacteriën. Vervolgens houden we de melk 36 uur lang op een constante temperatuur van 20 graden C°. Zo ontstaat een wat zure, lobbige melk.

Deze melk gaan we karnen (roeren) waardoor de vetten worden uitgescheiden. Dit melkvet, of rem, komt dan in een mooi laagje boven drijven. Het onderste, zure deel is de karnemelk. Het bovenste, vette deel wassen we met koud water. Onder lichte druk halen we het water weg en zo houden we pure roomboter over. Lekker, en heel gezond!

Hele jonge kaas maken

Kwark maken duurt drie dagen. Het is eigenlijk hetzelfde proces als kaas maken. Kwark is dus in feite een hele verse, zachte en magere kaas. Onze werkwijze: we laten de melk eerst een paar uren aanzuren met bacteriën. Daarna voegen we stremsel toe zodat de melk dikker wordt.

Deze massa doen we in een katoenen zak (kaasdoeken) die we ophangen om de wei uit te laten lekken. Als dit klaar is, doen we de kwark- of jonge kaas- in een pan, en maken we het wat gladder van structuur. We halen er niets uit, en voegen ook niets toe.

Deze pure kwark krijgt van ons tijd om natuurlijk te rijpen en wordt niet, zoals in de industrie, binnen een paar minuten in de centrifuge gemaakt. Het resultaat is ook hier weer: een eerlijk product zonder toevoegingen en vol van smaak. Op-en-top vakmanschap.

Vla met meer smaak

Naast de aangezuurde producten maken we ook heerlijke, zoete vla. Vla is beslist een Nederlands product. Het woord vla is waarschijnlijk afkomstig van het Limburgse woord ‘vlaai’. Het dikke, puddingachtig zuivelproduct is -dankzij de zoete smaak- favoriet in vele huishoudens.

Bij de volle vla die wij maken worden alle vetten behouden, dit geeft onze vla meer smaak dan de reguliere vla die u koopt in de supermarkt. Bij reguliere vla wordt namelijk gewerkt met vaste percentages vet en eiwitten, zodat iedere pak precies hetzelfde smaakt. Bij ons proeft u het ambacht. En de pure smaak.

Overige zuivelproducten

In de winkel van onze zuivelboerderij vindt u een groot assortiment zuivel:

  • Gepasteuriseerde volle en halfvolle melk
  • Karnemelk
  • Roomboter en kruidenboter
  • Smaakvolle vla
  • Volle roeryoghurt (traditioneel), ook met vruchten
  • Standyoghurt (zachte yoghurt door rijping in de fles)

Al trek gekregen in iets lekkers? U bent van harte welkom!

Bekijk de openingstijden van onze winkel