De Tynjetaler

De Tynjetaler

De Tynjetaler is dé speciale kaas van Kaasboerderij De Gelder.

  • Bolle kaas, Grote gaten

  • Iets zoet, Licht pikant

  • Smeuïg, verrassend

  • Uniek

 

Een grote gatenkaas, met een romige zoete en licht pikante smaak.

Uiteraard lag deze kaas niet zomaar bij ons op de plank. Wilt u weten hoe deze bijzondere kaas is ontstaan? Lees dan verder.

De Tynjetaler, een bijzonder verhaal.

Eerst even terug naar kaas in het algemeen. Bij ons op de kaasboerderij staan we namelijk nooit stil. We zijn altijd op zoek naar verbetering. Ook letten we scherp op de hygiëne en volgen we het productieproces van de kaas nauwkeurig. Dat is nodig: een kleine verandering in dit proces, kan grote gevolgen hebben voor de smaak.
Als je iets vaker doet, word je er steeds beter in. En ga je op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zodoende kregen we het idee om een speciale kaas te maken. Eéntje met een heel eigen smaak. Echt voor de liefhebbers.

Een nieuwe kaas maken is niet zomaar wat. Het vraagt veel tijd, aandacht en doorzettingsvermogen. En een beetje geluk….

Het ontstaan van de Tynjetaler

Op de kaasboerderij zijn wij gaan experimenteren met verschillende zuursels. Met wisselend succes overigens. Maar een goede boer geeft de moed natuurlijk niet op! En zo ontstond er op een bepaald moment een kaas met grote gaten. Dit was eigenlijk niet echt de bedoeling. Het was gewoon toeval, of toch geluk? In ieder geval kreeg de kaas hierdoor wel een heel eigen smaak.

De kaas werd verkocht bij ons op de kaasboerderij en daarna gebeurde er iets bijzonders. Klanten gingen speciaal vragen naar de kaas met die bijzondere smaak! Pas toen werd het ons duidelijk: dit was de kaas waar we naar op zoek waren.

We zijn vervolgens intensief met de kaas aan de slag gegaan. Net zo lang tot er een uniek en stabiel kwaliteitsproduct lag. Vanaf het moment dat de kaas haar eigenzinnige smaak kreeg, is ze in productie gegaan. De Tynjetaler was een feit.

Smaak van Nederland

In 2011 hebben we met de Tynjetaler in de finale van Smaak van Nederland gestaan. Stiekem zijn we wel een beetje trots op onze Tynjetaler. Maar ja, dat schreeuwen we dan weer niet van de daken. Dan zit die Friese bescheidenheid ons toch wat in de weg.

Lees hieronder het artikel,
Jenny Vogel held van de Fryske Smaak

"Je proeft de boerderij in deze kaas"

Bent u ook nieuwsgierig naar deze speciale kaas van onze Friese kaasboerderij?

De zoet, nootachtige en  lichtpikante Tynjetaler is heerlijk op brood, zeer geschikt voor fondue en gangmaker bij de borrel.

Ja ik probeer de Tynjetaler

Wilt u meer weten over het proces van het kaas maken op onze kaasboerderij Of over de transparante bedrijfsvoering op ons melkveebedrijf?

Bekijk dan rustig onze informatie hier op deze site. Voor een ‘eerlijke’ ervaring en proeverij bent u uiteraard van harte welkom in onze boerderijwinkel in Tijnje.

 

 

Bent u op zoek naar een authentieke kaas met een eigenzinnige smaak? Dan is de Tynjetaler vast iets voor u.