Aangenaam!

Het familiebedrijf van Kaasboerderij De Gelder wordt gerund door: Hans-Peter Vogel, Jacob & Neel van Emst en Anne & Jenny Vogel (v.l.n.r.). Jacob en Neel zijn verantwoordelijk voor het melkveebedrijf en de Vogels zwaaien de scepter over de kaasmakerij.

Samen met 10 enthousiaste medewerkers maken ze de heerlijkste zuivelproducten. De oorsprong van de kaasboerderij ligt bij de ouders van Jenny en Jacob. Zij starten in 1962 het boerenbedrijf waar de waarden: klantvriendelijkheid, kwaliteit en hygiëne én verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu nog altijd voorop staan.

Over het bedrijf

(H)eerlijke kaas van de boerderij

Bij Kaasboerderij De Gelder koopt u eerlijke en smaakvolle kazen. Alle kaas maken we met melk van onze eigen koeien. En dat proeft u! Dat komt omdat smaak vooral wordt bepaald door het dieet van de koe. Hoe veelzijdiger en schoner het voer, hoe rijker de smaak.

We zijn een familiebedrijf waar transparantie, dierenwelzijn en hygiëne voorop staan. In onze boerderijwinkel vertellen we u graag alles over de eigenschappen en herkomst van onze producten.

Boerderijwinkel met op de voorgrond het bezoekerscentrum

Kaasboerderij De Gelder bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het melkveebedrijf: waar onze 350 ‘dames’ jaarlijks voor 3 miljoen liter verse melk zorgen;
  • De kaasmakerij: waar we elf soorten kazen maken, maar liefst 312.000 kilo per jaar;
  • De zuivelmakerij: waar we heerlijk boeren zuivel maken;
  • De vergaderruimte: waar in alle rust vergadert kan worden;
  • De boerderijwinkel: het verkooppunt voor alle fraaie zuivel- en streekproducten;
  • Rondleidingen: de rondleidingen zijn informatief en smakelijk. Bedrijven, familie’s, scholen en verenigingen: iedereen is van harte welkom;
  • De webshop: hiermee laat u al het lekkers gemakkelijk thuisbezorgen.

De historie van een agrarisch zuivelbedrijf

Het is 1962. Pa en ma van Emst vertrekken vanuit Gelderland voor een nieuwe toekomst naar Friesland. In Tijnje starten zij met 16 koeien hun melkveebedrijf ‘De Gelder’. In 1986 ontstaat er door invoering van het melkquotum echter een grote uitdaging. Wat moet er gebeuren als de superheffing dreigt?

 

Ambachtelijke zuivelproducten en kaas maken

De oplossing ligt voor de hand: het maken van zuivelproducten als yoghurt, karnemelk en boter. De producten vallen in de smaak en een netwerk van melkboeren zorgt voor de eerste verkooppunten. Zo ontstaat een nieuwe tak binnen het familiebedrijf: de zuivelmakerij.

In 1994 breiden we het bedrijf verder uit met kaas maken. We bouwen een kaasmakerij en de schuur van het ouderlijk huis wordt omgeturnd tot boerderijwinkel. Door een deel van de kaas zelf te verkopen blijft er goed zicht op het eindproduct. Immers, een constante kwaliteit is van belang om telkens dezelfde smaak te kunnen garanderen. In de jaren daarna groeit het zuivelbedrijf uit tot wat het nu is: makers van eerlijke kazen voor bewuste consumenten.

Van heerlijke Goudse tot speciaal kaas

U kunt bij Kaasboerderij De Gelder genieten van verschillende soorten kazen. We hebben heerlijke Goudse kaas (van jong tot oud), acht verschillende soorten kruidenkazen en twee speciale kazen, allemaal van eigen melk.

  • De Tynjetaler: Een grote gatenkaas is zo uniek van smaak, dat deze met geen enkele kaas te vergelijken valt. Probeert u het maar eens.
  • De Opsterlander: Een zacht en romig kaasje, enigszins vergelijkbaar met Port Salut.

Een boerenbedrijf met een sociaal hart

Met ons bedrijf bewijzen we dat een grootschalig melkveebedrijf ook goed voor mens, dier en milieu kan zijn. Hier is maatschappelijk verantwoord ondernemen geen loze kreet.
Zo organiseren we elke zomervakantie wekelijks de Boerderijbeleving. Op deze dagen kunt u met eigen ogen zien hoe wij werken aan een duurzame en prettige bedrijfsvoering. Leuk voor kinderen, maar zeker ook informatief voor volwassenen.
Ook met Pasen en Kerst zijn er speciale evenementen. Wilt u op andere dagen een kijkje in de keuken nemen? Neem dan gerust contact op voor een rondleiding op afspraak. Transparant ondernemen begint met het openen van deuren. Wij heten u van harte welkom!

De mensen erachter

Leer ons kennen

Jacob, Youri, Aris
Werkzaam op het melkveebedrijf
Neel
Werkzaam in de kalveropfok
Anne
Voerman
Hanneke, Hans Peter, Anne
Kaasmakers
Bertil, Gerry, Rick
Medewerkers kaaspakhuis
Jenny, Maaike
Werkzaam in de zuivel
Jenny, Anita
Winkelbediendes
Wil jij bij ons werken? Bekijk onze vacatures.